150 anys del naixement d’Ignasi Domènech i Puigcercós
Aquest establiment monistrolenc situat en les dependències del que havia estat palau prioral de Montserrat, era parada dels viatgers que anaven des de l’estació de ferrocarrils del Nord fins a Montserrat. Per tant, la base de la clientela era la gent del país, però des del 1890 havia aparegut un públic nou: els enginyers i personal qualificat que treballava en la construcció del cremallera de Montserrat. Eren suïssos i estaven acostumats a altres menjars i condiments. Aquí entra en acció Domènech.
Domènech arribà a Monistrol al començament del 1890, en ple hivern i amb un
contracte de quatre mesos, pel qual cobraria 500 pessetes més extres i
propines, el menjar i el planxat i rentat de la roba. Domènech explica en les
seves memòries que va aprendre molt del receptari de la mestressa de la fonda
Llobregat. El plat estrella de la casa era l’escudella feta amb arròs i fideus
i la carn d’olla, mentre que la creu de la cuinera-mestressa era la truita a la
francesa. Domènech confessa que va ser la primera vegada que va veure fer
escudella i carn d’olla a l’engròs i explica que, per a la mestressa, una bona
escudella i carn d’olla «s’havia de fer amb olles grans de terra cuita i
molt bombades, i la cocció, amb carbó vegetal. A l’hora de servir-ho, usava
soperes escudelleres i emplatava la carn d’olla en unes plates posant tots els
components d’una manera atraient, que donava gust de veure-ho, i netejava les
vores amb un tovalló blanc. L’escudella i carn d’olla feta per aquella dona era
l’única que havia vist fins aleshores».
La creu culinària de la casa, ja s’ha dit, era la truita a la francesa. Els
clients suïssos la demanaven amb insistència, la volien crueta, esponjosa i ben
acabada, i sembla que els la servien cuita, eixuta i aplanada. Domènech diu que
en va aprendre «del meu padrí Ignasi Puigcercós, a casa meva de la fonda del
Centro, a Manresa, que les feia molt maques i en un tres i no res». I no
solament la volien ben acabadeta, sinó que la demanaven feta amb mantega de
llet de vaca i no amb oli d’oliva. Així que Domènech es va fer un nom entre els
clients de la fonda Llobregat a base de cuinar-los truites cruetes i amb
mantega, que batejarà com a truita a la suïssa al llibre “La Teca”.
Monistrol no era una plaça aliena a Domènech. Els seus oncles Ignasi
Puigcercós i Antònia Cisa hi van fer cap com a treballadors del tèxtil abans
que de traslladar-se a Manresa per a emprendre una aventura familiar que els
duria a regentar una de les millors fondes del moment de la capital del Bages:
la Fonda del Centro situada al carrer del Born 8 i Nou 15. Ignasi Puigcercós i
Puig, natural de Gironella i Antonia Cisa i Duran, natural d’Arenys de Munt
juguen un paper cabdal en els primers anys d’Ignasi Domènech al qual afillen;
el nostre cuiner aprendrà les beceroles de la cuina a l’establiment dels oncles
on treballarà entre els 10 i els 14 anys d’edat que fou quan marxà a recórrer
món. El primer registre documental del matrimoni Puigcercós-Cisa el trobem en
el full del padró de Monistrol amb data d’1 de gener de 1866; tenen el domicili
al carrer del Pla en una casa del promotor immobiliari i propietari local
Llàtzer Llorens sense especificar el número. Tota la zona es coneixia
administrativament en el padró municipal de 1865 com a “Cuartel Levante”.
En l’esmentat full del padró estan inscrits Ignasi Puicercós i Puig natural
de Gironella i de 22 anys d’edat, Antònia Cisa i Duran, de Premià de Dalt i de
21 anys i el primer fill Emili Puigcercós i Cisa d’un dia d’edat; així doncs,
el cosí gran d’Ignasi Domènech, el que l’havia d’acompanyar en la primera
sortida laboral a Barcelona el 1889, era nascut el 31 de desembre de 1865.
Ignasi Puigcercós figura com a teixidor. El document té una acotació signada
pel funcionari Joan Torres en què es diu que el signa ell: «Por no saber
escribir Ignacio Puigcercós». En el full de 1867 es mantenen els mateixos
membres de la unitat familiar i en el que du la data de 2 de gener de 1868 la
família ha crescut amb el segon fill, Salvador, que aleshores ja té sis mesos.
En aquest habitatge van néixer els dos primers fills: Emili i Salvador
Puigcercós i Cisa. En aquest padró, consta que viu amb els Puigcercós-Cisa una
noia rellogada provinent d’Igualada: Rosa Riera de 22 anys. Localitzem a
Manresa la família Puigcercós-Cisa en el padró de l’any 1871 vivint en la finca
anomenada de Just Cortés, primer pis, del número 4 de la Carretera de Cardona,
els baixos de la qual, avui, és el conegut establiment d’hostaleria “Cal Manel”.
Segons consta en aquest document, la família resideix a Manresa des d’aquest
mateix any.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada