dissabte, 9 de desembre del 2023

 

En aquest text que el Llorenç va publicar en el número 4 de gener de 1998 de la revista El Dit Gros, es congratula de l’activitat sociocultural i esportiva de Monistrol; repassa els diversos actes que omplen el calendari anual; activitats tradicionals amb anys de recorregut al costat de noves iniciatives; unes i altres serveixen per a conglomerar la societat i per singularitzar la vila.

Entitats amb una llarga història i altres més noves van donar caliu a la inauguració del monument a Joan Carles i Amat el 26 de novembre de 2022; baules diferents d'una mateixa cadena.

Foto: Salvador Redó


DE LA COSTA ESTANT

CONSERVEU, RENOVEU, I CREEU NOVES TRADICIONS

Avui, m’il·lusiona especialment poder parlar d’aspectes positius de la vila de Monistrol. La vida cultural de gairebé tots els pobles se centra en 1a celebració de les dues Festes Majors, la d'hivern i la d'estiu, establertes en devoció a dos sants protectors; en el cas de Monistrol: Sant Sebastià i Sant Jaume.

De nou, ha arribat Sant Sebastià amb el Ball del Bo Bo, la processó... Aquesta tradició tan monistrolenca, ha  estat assumida, si més no, en època recent, per gent de tota ideologia i creença o descreença. Perquè en gran mesura ha deixat de ser una celebració exclusivament religiosa, per convertir-se en una manifestació cultural. Així, tant els qui mantenen la fe en el sant com els qui no la mantenen, poden viure la festa al seu aire. I, això, penso que és bo. I si algunes rutines feien preveure l'estancament de la tradició, amb un perill evident de desaparèixer, heus ací que una junta nova de l'Associació ha actualitzat amb encert alguns dels aspectes més anquilosats de la festa.

Més recentment, la vila de Monistrol ha aconseguit consolidar velles i noves tradicions culturals: Cavalcada dels Reis; Exposició d'artistes monistrolencs, l'edició de la miscel·lània «Un any de vida monistrolenca» (20 de gener); Caramelles, Bastoners i Cant de la Passió (març-abril); Concurs de pesca, Cursa popular, Tir al pla i les 24 hores de futbol-sala (juliol); Trobada de gegants i geganters (juliol); Cantada d'havaneres (setembre); Marxa infantil de regularitat (octubre); Concurs nacional de pintura ràpida (20 d'octubre); instal·lació del Pessebre al cim del Moro i la Nit de l'esportista monistrolenc (desembre). I, encara, l'emissora municipal, i les tot just iniciades: Setmana cultural de la Creu Roja (maig); l'Autocross del Mas  (juliol) i l'edició mensual de la revista «El Dit Gros».

Disculpeu la voluntat de ser exhaustiu, però penso que valia la pena! Tradicions culturals que abracen el curs de l'any i d'una variadíssima gamma, organitzades per monistrolencs-monistrolenques que estimen el poble i volen viure-hi plenament i intensa. Tot plegat diu molt a favor de Monistrol! Cal, però, que consolideu les tradicions que heu fet vostres; la participació d'aquelles persones que encara s'ho miren tot amb indiferència i/o suficiència, i que, amb fermesa, creeu noves manifestacions que ens singularitzin davant el país i ens facin més cívics i cultes. Benvinguda sigui la perseverança.

LLORENÇ SOLDEVILA i BALART

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada